Sunday 24 June 2012

Panduan Membuat Kek Lapis - Part 1

Assalamualaikum....

Selamat berhujung minggu buat semua. Cuaca hari ini, agak berjerebu dan panas. Inilah yang membuatkan agak malas untuk keluar beraktiviti. So, hari ini duduk kat rumah saja. Tengok tv, makan, tdo, tengok tv lagi, makan lagi, tdo dah cukup. hehe.. Apabila mata dah tak nak dilelapkan lagi, mulalah mencari bahan-bahan bacaan untuk menghilangkan rasa boring. Belek punya belek, terjumpa la pulak Buku Variasi Kek Lapis : Teknik membakar & Mengukus. Buku ni memang best dan membantu kepada sesiapa sahaja yang ingin mengenali dan belajar membuat Kek Lapis. Kepada sesiapa yang tidak memperolehi buku ini (ada jugak member yang tercari2 buku ni, tapi tak jumpa dah) apa kata, saya kongsikan serba sedikit intisari yang terdapat dalam buku ini. Moga-moga kita semua mendapat serba sedikit ilmu yang  dikongsikan bersama.

*apa yang dikongsikan ini, saya copy n paste jer ayat2 yang kat dalam buku tu. Gambar pulak saya copy dari google saja. Lebih kurang sama jer.. ^__^

Panduan Membuat Kek Lapis
Sebelum anda membuat kek lapis, anda hendaklah mengenali peralatan dan bahan-bhaan yang digunakan. ini untuk memastikan kejayaan anda membuat kek tersebut.

Ketuhar
  • Gunakan ketuhar elektrik jenis konvensional (conventional oven) yang mempunyai fungsi api atas dan bawah. Kebanyakan kek lapis yang dibakar, menggunakan api atas atau gril kerana ia dimasak selapis demi selapis. 
  • Ketuhar jenis gas yang mempunyai api bawah sahaja tidak sesuai untuk membuat kek lapis ini. Begitu juga dengan ketuhar gelombang mikro (mikrowave).




Nota :
*so kepada kengkawan yang asyik bertanya bolehkah menggunakan oven  api bawah sahaja atau menggunakan microwave, maka di atas lah jawapan nya.
* nak tambah sikit, tujuan menggunakan api atas adalah bagi menampakkan layer dan agar nampak menarik pada kek lapis. kalau kek kukus tidak akan menampakkan layer yang dimaksudkan.






Pengadun Elektrik
contoh pengadun berkuasa besar (menjadi idamanku)
  • Pengadun elektrik jenis pegang (hand mixer) juga boleh digunakan. Tetapi untuk mendapatkan hasil yang lebih memuaskan. adalah dicadangkan menggunakan pengadun berkuasa besar. Pengadun jenis ini mempunyai lebih kuasa dan ia mengadun kek dengan lebih baik dan lebih cepat. 

mixer yang ni pun blh, seperti mixer saya
hand mixer pun boleh















Nota : 
* kalau nak guna mixer yang bukan berkuasa besar pun ok jugak. Saya pun guna yang biasa2 saja. Insyallah kalau ada rezeki, nak la jugak pengadun yang bekuasa besar tu. hikhikhik.. ^__*




Periuk Kukus
  •  Periuk kukus ini digunakan untuk mengukus kek lapis jenis kukus. Dapatkan periuk kukus yang bersaiz 11 inci atau lebih besar. Ini kerana kebanyakan resipi menggunakan tin pembakar (loyang) yang berukuran 8 inci dan 9 inci.


Friday 22 June 2012

Teater & Mr McD

Assalamualaikum...

Program di malam hari Jumaat ni, kiteorang (housemate & jiran kat bawah) pergi menonton Teater Muzikal Si Merah & Si Putih di Auditorium Anjung Budaya Layang-Layangan, Labuan. Makceh kepada jiran yang inform pasal teater tu, dan sanggup ambikkan tiket untuk sama-sama pergi tengok teater tu.1st time tau ada teater kat Labuan. Macam pisang goreng jer laku tiket tu, lebih-lebih lagi free kan. Papa pun syabas kepada mereka yang telah menjayakan teater tersebut, walaupun julung kalinya diadakan. Bagi saya memang best. Sebab saya nea berjiwa sastera dan seni ckit (konon nyer). hehe.. Tapi housemate dan jiran pun puji jugak teater tu best. Saya bagi markah 4.45 daripada 5 la.. Kira ok la kan.. Diaorang sempat promote lagi, pada bulan September & November pun berkemungkinan ada lagi teater yang akan dibuat. Macam best la pulak kan. Ye la, itu jer la aktiviti yang ada kat cnea untuk menghiburkan hati yang sunyi sepi ini. Cheewaaahhh...!!!


Selepas menyaksikan Teater Si Merah & Si Putih ni, kiteorang pun pergi la minum2 dan makan2. Kat mana lagi, tempat makan kegemaran ramai la.. Mr McDonald's.. Satu-satunya McDonald di Labuan yang terletak di Airport Labuan. Kadang-kadang tu, airport crowded bukan nya sebab nak hantar atau ambil flight passenger, tetapi crowded disebabkan orang nak g hantar perut kat McD.. hehe.. Dan harga pun mahal ckit la berbanding di luar kawasan airport. Nak tak nak, dah nak sangat makan makanan Mr McD tu, pergi la jugak kan. Masa mula-mula datang cnea, Mr McD xde tau. Mula beropersi 3 tahun yang lepas kalau tak silap. Ksian kalau teringat kat eskem n burger si McD ni. Tapi sekarang, Labuan dah semakin maju, indah dan permai tau. Macam-macam ada dah sekarang.

Selalunya kalau g cnea, mesti order Spicy Chicken McDeluxe. Tapi pada kali nea, teringin pulak nak makan yang ada rasa cheese n beef. So, kali ni order Double Cheese Burger sahaja. Pai Epal tu hanya untuk hiasan saja k. Yang tu, housemate punye. Nanti kena cakap banyak makan la pulak. hehe..


Lepak punya lepak, pukul 10.30 barulah kiteorang gerak untuk balik ke rumah masing-masing. Penat dan mengantuk pulak terasa dah. Esok (Sabtu) pun kena kerja juga sebab nak habiskan kerja yang tertangguh sebelum pergi berkursus di satu tempat ni. Ok la, sampai di sini saja untuk kali ini. Sebelum vitamin merapu menular, baiklah badan ini direhatkan dan mata ini ditidurkan dahulu yer.. Nanite u olls..!!

Thursday 21 June 2012

Sarapan Pagi

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia...

Cuaca pada pagi Jumaat hari ini sangat indah.. Dan semangatku untuk bekerja pada hari ini tersangat lah rajin nyer. Mana tak nya, esok dah hujung minggu dan bolehlah berehat di rumah sepuasnya.. hehe.. Pagi ini, aku dan geng ofisku (bukan gangster ye) pergi lah bersarapan ke tempat yang selalu kami kunjungi. Ianya terletak di Membidai, iaitu kantin Jabatan Kesihatan Negeri kepunyaan Abang Saman (nama glamer). Kat kantin nea pames tau dengan gado-gado & soto makasar nya. Kalau pegi kantin nea, kompom saya akan order Gado-Gado Nasi Impit Ayam Goreng.. Sedaaappppp wa cakap sama u ollzzz...!!! Tapi hari nea takde rezeki pulak dah. Sebab Gado-Gado dah habis.. Memang laku. Kecewa hatiku pada hari ini. So sarapan hari ini bertukar pulak ke Soto Makasar atau nama lain nya Coto Makasar. Sama la kot.

                                        Soto Makasar Meehoon Ayam (ini saya punye)

 Saya mula mengenali Soto Makasar apabila saya bekerja di Pulau Labuan nea tau. Sebab kat Miri, sepanjang hidupku di sana tak pernah lagi jumpa menu yang sebegini. Ker sebenarnya ada jugak, tapi tak tahu kat mana mungkin. hehe.. Jadi apabila menjejakkan kaki ke sini, barulah dapat merasa menu yang lain daripada tempat asal. Member bagitau, menu nea asalnya daripada orang Bugis. (kalau silap jangan marah yer). Kuahnya diperbuat daripada kacang tanah, dan boleh dimakan bersama meehoon atau nasi impit atau nama lainnya ketupat nasi dan bolehlah membuat pilihan samada nak letak daging atau ayam. Kekadang tu, member pernah jugak order nak letak berubut @ babat @ nama lain nya lagi perut sapi. Apa-apa pun boleh bah..!! hehe.. Sedapnya Soto Makasar nea sebab rasa rempah ratusnya, rasa kuah kacang nya itew dan bagi saya paling penting mesti ada bawang goreng dan sambal nya yang tersendiri.. Member bagitau lagi, soto nea mmg ada sambal nya sendiri.. Kalau xda, kurang ummpphh..!!  Kekadang kan, pernah jugak order soto nea kat tempat lain, citarasanya memang kureng ckit sebab xda bawang goreng n sambal nya kot..  Itu pendapat saya la.. Masing-masing punya citarasa kan.. Apa-apa pun mari kita layan gambar Soto Makasar ini. Tengok gambar saja la yer.. *wink*

             Soto Makasar Meehoon + Nasi Impit + Ayam (ini member yang empunya)
                

         Soto Makasar Meehoon + Nasi Impit + Ayam (ini member yang empunya juga)

Kek Lapis Blueberi

Assalamualaikum...

Ok kali nea, nak share resipi Kek Lapis Blueberi yang berkurun lamanya di simpan sebagai tatapan sendiri sahaja. hehe.. kek nea dibuat apabila encik suami nak kembali bertugas ke tempat beliau mencari rezeki.. buat bekalan untuk dia sendiri dan sahabat baiknya nun jauh di sana.. Sedih la pulak terkenangkan encik suami nea.. dah sudah.. Jom ler kita lihat resipi yang diperolehi daripada buku Kek Lapis Sarawak Jilid 4, Rabiah Amit yang menjadi koleksi saya sendiri.

Kek Lapis Blueberi
Inspirasi : Buku Kek Lapis Sarawak 4, Rabiah Amit
Olahan : nazriela2911.blogspot.com

Bahan-bahannya:
Bahan A
15 biji kuning telur
6 biji putih telur
250gm gula halus (kurangkan kalau tak nak manis)
250gm tepung hong kong
1 sudu makan ovalette

Bahan B
450gm mentega (saya guna buttercup)
4 sudu makan susu pekat/manis
4 sudu makan seri kaya

Bahan C
200gm pes blueberi

Cara-caranya :
1. Pukul telur bersama-sama gula halus dan ovalette hingga kembang
2. Kemudian masukkan tepung hong kong sedikit demi sedikit, pukul lagi.
3. Bahan B dipukul berasingan, pukul hingga sebati.
4. Kemudian bahan B dimasukkan ke dalam adunan bahan A yang sudah kembang
    tadi dan gaul rata.
5. Masukkan 4 sudu makan adunan ke dalam acuan pembakar, ratakan dan bakar
    hingga masak.
6. Sapukan pes blueberi di atas adunan yang telah masak tadi, kemudian masukkan
    lagi 4 sudu makan adunan dan bakar lagi.
7. Ulang langkah 6 sehingga adunan habis.

Nota : Guna acuan pembakar saiz 8 1/2 x 8 1/2 inci

Cara saya :
1. Langkah 1 hingga 4 sama seperti di atas.
2. Apabila adunan telah disatukan, bahagikan kepada 2 bahagian sama rata
3. Adunan pertama saya masukkan 1 sudu teh pewarna ungu, manakala adunan kedua dibiarkan warna asal.
4. Selepas itu, masukkan 4 sudu adunan warna asal ke dalam acuan pembakar, ratakan dan bakar hingga masak sehingga keperangan untuk menampakkan lapisan nya..
5. Apabila telah masak, tekan permukaan kek dengan alat penekan supaya rata.  Sapukan pes blueberi di atas adunan yang telah masak tadi,
6. Kemudian masukkan pula adunan warna ungu, ratakan dan bakar hingga masak sehingga keperangan.
6. Ulang langkah 4 hingga 6 sehingga adunan habis.
 
* cara melapis di atas secara selang seli sahaja. Tujuan letak warna ungu tu saja jer nak bagi nmpk menarik..

* Untuk melapis kek seperti yang di dalam gambar, boleh rujuk kat gambar tu yer.. sbb x tau nak bagitau macam mana.. sorry yer.. ^__*

                                            - nea salah satu contoh alat penekan kek -

Kek Batik Dot Dot

Assalamualaikum...

Semalam teringin sangat nak makan makanan yang disaluti coklat.. entah kenapa tiba-tiba nak makan benda yang manis2 jer.. teringat kat eskem McFlurry Oreo la, Sundae Coklat la, pastu kek coklat la.. addooiiii.. banyak benda nak makan.. pastu terfikir pulak nak buat kek batik nea.. kek nea pun ala-ala coklat jugak kan.. so survey dapur, jengok sana jengok sini bahan-bahan mencukupi.. yeaayyy...!! dengan semangat yang berkobar-kobar nea membuat la pulak kek batik yg simple nea.. tak sampai 45 minit pun membuat nya..


Nak cerita ckit pasal Kek Batik Dot Dot nea.. Al kisahnya, kek nea selalunya orang guna roti meri.. so kali nea kita guna biskut jejari pulak.. sebab tu la apabila kek nea dipotong, ianya akan menampakkan dot dot nya itu.. (kalau bahasa broken, harap maaf ye ^_*).. dan kek ini resipi nya saya tinjau daripada blog Dari Dapur Ummi.. Terima Kasih atas resipinya.. mmg meletop gebaaa boomm kepada penggemar kek batik n coklat.. jom kita lihat resipinya.. sebelum itu, mohon izin untuk share resipi ini yer..

Kek Batik Coklat Dot Dot
Resipi : Dari Dapur Ummi
Olahan : nazriela2911.blogspot.com

Bahan-bahannya:
½ buku buttercup /125g marjerin/mentega (saya guna buttercup)
2 cwn tepung gandum (*lain kali letak 1 1/2 cawan sahaja)
2 biji telur
½ cwn gula
½ cwn milo + ¼ serbuk koko
½ cwn susu pekat
200g biskut jejari
sedikit esen vanilla

Cara-caranya :
1. Pukul telur, butter, gula & susu pekat hingga sebati
2. Masukkan milo + serbuk koko & tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau rata
3. Kemudian masakan dlm kuali dgn api yg perlahan sehingga bertukar warna dan
dikacau selalu.
4. Tutupkan api & patah2 kan dua biskut jejari dan digaul rata
*Boleh juga ditambah coklat chip - jika suka
5. Bubuh ke dlm bekas/loyang yg dilapik plastik lalu tekan2 & mampatkan adunan
tersebut.
6. Simpan dlm peti sejuk selama 4 jam dan kemudian bolehlah dipotong.


*Ketika nak meratakan/mampatkan permukaan adunan sarungkan tangan dgn plastik kerana ianya tidak akan melekat dan tekankan perlahan-lahan.
 










Wednesday 20 June 2012

Pembuka Bicara....

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgxuOJszSMAjprtdyQ-JwLurZ-7gfQ1BIZ9L58E-sL4sUypsiQlLPpA3AyLwk5IuXpCcgVjV7OEDafgKltnHRBotkLGFxkmZoJedXMkIRcvnSRx_1c85cFTi0jRvzZcPNezBmXHnDgfA2D0/s1600/besmele-bismillahirrahmanirrahim-png.jpg
Assalamualaikum...

Salam 1 Msia .. Dipendekkan cerita, akhirnya tercipta jugak blog yg tak seberapa ini.. hehe.. Ye la, asyik tgk blog org je kan.. so teringin la plak nak ada nukilan sendiri.. kot2 1 hari nanti cucu cicit nak baca atau memasak.. boleh la refer kat blog grandma nye.. hamboii berangan gitu dah nak bercucu cicit kan..kekeke.. tujuan nya adalah untuk berkongsi resipi dan kegembiraan semasa berada di dapur kpd rakan-rakan sekalian.. bukan kah sharing itu caring namanya.. ^__*... lebih-lebih lagi apabila resipi yg dicuba tu menjadi dgn jayanya.. tetapi kekadang tu ada jgk yg terpeleot.. kekeke.. nak dikatakan saya nea pandai memasak, mmg la tak pandainya.. tersangat la ala kadar sahaja.. tp minat tu semakin lama semakin mendalam pulak apabila melihat resipi2 yg telah dimuat turunkan di dalam tenet skrang nea (mcm ringtone plak dah).. lepas tu, timbul lah perasaan ingin mencuba.. lebih2 lagi sekarang nea dah bergelar seorang isteri.. bak kata org tua dolu2 kan , kalau nak pikat hati suami, kena la ikat perut nya dahulu.. yeker?? apa2 aje la.. yang penting saya suka masak, suka buat kek @ dessert dan akhir sekali perkara yang PALING PENTING ialah saya SUKA MAKAN... sekian......... (mula merapu sebab ketandusan idea)   ^__^


" I love food and I love everything involved with food. I love the fun of it. I love restaurants. I love cooking, although I don't cook very much. I love kitchens "

                                                                                                             Alma Guillermoprieto Quotes