Sunday 8 July 2012

Kek Cawan Vanilla

Assalamualaikum....

Buku Kek Cawan Terbitan Karangkaf

Lama dah rsnya tak melawat blog ku ini. Al maklum la, sibuk memanjang. Apa yang disibukkan tu pun, ntahlah. kekekeke... Apa-apa pun dihujung minggu yang free & sedikit boring ini, tetiba datang la pulak mood rajin. Siap plan nak buat 2 jenis cupcake lagi tu. Tetiba teramat rajin kan. Lagi pun, masa menghadiri kursus kat JB ari tu, sempat la jugak membeli buku-buku masakan & novel. Nasib baik la minggu ni tak nak baca novel. Kekadang novel ni melalaikan jugak. Dah syok baca novel confirm keja-keja rumah akan terbengkalai. Tak boleh diamalkan selalu. hehehe..


 Ok berbalik kepada buku masakan yang dibeli ari tu, sempatlah jugak saya mencapai satu buku terbitan Karangkraf iaitu Kek Cawan. Belek punya belek so TERbeli la pulak dan TERuja la pulak dah nak mencuba resipi cupcake yang kat dalam buku tu. Maka pada hujung minggu ini lah masa yang terbaik untuk mempraktikkan nya. Alhamdulillah, kedua-duanya resipi yang dicuba berhasil walaupun tak secantik dan masih sememeh lagi. 1st trial la katakan. (boleh ka guna alasan tu) hehehe.. So, bagi sesiapa yang hendak mencuba resipi ini , jom kita tinjau bahan-bahan & cara-cara untuk membuat Cupcake Vanilla ini.



Kek Cawan Vanilla
Sumber : Buku Kek Cawan Lynn Hassan
Olahan : foodeliciousz.blogspot.com

Bahan-bahan : 
290gm tepung naik sendiri (diayak)
250gm mentega dalam tin/marjerin (saya guna buttercup)
210gm gula kastor
4 biji telur
2 sudu teh serbuk vanilla
4 sudu makan susu segar (saya guna fresh milk Dutch Lady)

Cara-caranya :
1. Pukul mentega dan gula kastor sampai sebati. Masukkan telur satu persatu dan serbuk vanilla, pukul sehingga kembang.
2. Masukkan tepung berselang-seli dengan susu segar. Kacau rata. Isikan adunan ke dalam mangkuk kertas sehingga hampir penuh.
* cara saya : saya masukkan adunan tersebut ke dalam piping beg agar mudah untuk memasukkan adunan ke dalam mangkuk kertas.
Menggunakan piping beg agar mudah memasukkan adunan ke dalam mangkuk kertas
3. Bakar selama 23 minit dengan suhu 180c.
*cara saya : bakar selama 20 minit dengan suhu 150c.
 (terpulang kepada ketuhar masing-masing)



Toping
150gm krimwell
50gm mentega tulen (saya guna buttercup)
230gm gula aising
1 sudu teh perisa vanilla
1 sudu makan serbuk putih telur / meringue powder (optional) - saya tak letak

Cara-caranya :
1. Pukul krimwell sekejap, masukkan mentega dan pukul selama 5 minit.
2. Masukkan gula aising, serbuk putih dan perisa vanilla, pukul sehingga kembang.
3. Masukkan ke dalam piping beg dan bolehlah mula untuk decorate.
* cara saya : saya bahagikan adunan tersebut kepada 2 bahagian. Adunan 1 letak strawberry paste & 1 adunan lagi letak warna biru. Saje je untuk bagi colouful ckit.









1 comment:

  1. MGM National Harbor - Atlantic City - Mapyro
    MGM National Harbor features 3 outdoor swimming pools, 15 통영 출장샵 restaurants, a wide variety of entertainment venues, and 광주광역 출장안마 a 군산 출장샵 casino that features slot machines and  Rating: 3.5 대구광역 출장안마 · 안성 출장샵 ‎2,021 reviews

    ReplyDelete