Sunday, 5 May 2013

Kek Belacan



Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia...

Jeng jeng jeng.. Kepada sesiapa yang pertama kali mendengar nama kek yang berasal daripada Sarawak ini, memang akan berasa pelik, hairan dan terkejut. Apa taknya, nama pun dah pelik. Tetapi kalau sebut saja nama Kek Belacan ni kat Sarawak, sudah tentu orang-orang Sarawak tahu kek ni. Dan masa mengukus kek ni pulak selama 8 jam. Lamaaaanya... Tetapi terdapat jugak resipi kek ini, masa mengukusnya selama 4 jam. Nama je pelik dan masa mengukus kek ni sangatlah lama, tapi rasa coklatnya sangat sedap dan moist. Memang tak rugi. Tak tahu la dari mana pulak asal nama kek ni. Mungkin rupa kek ni seakan akan belacan, maka terciptalah nama Kek Belacan untuk kek coklat ini. Teringat masa bekerja di Labuan, apabila menjelang musim perayaan, tak kisah la Krismas atau Hari Raya, pasti ada tempahan untuk membuat Kek Belacan ini. Bagi saya sendiri, Kek Belacan adalah salah satu kek yang saya minati. Jadi kepada sesiapa yang menggemari kek coklat yang moist dan nak rasa kepekatan coklatnya, bolehlah intai-intai resipi di bawah ye. Jom kita intai resipi Kek Belacan ini.

KEK BELACAN

Bahan-bahannya :
10 biji telur
1 buku buttercup
1 gelas gula
1 tin kecil susu manis
1 tin kecil kaya
100gm serbuk koko
1 paket kecil horlick
1 paket kecil milo
2 gelas tepung gandum
1 botol kecil browning sugar
1 papan coklat masakan (dicairkan)

Cara-caranya :
1. Sediakan pengukus dan dipanaskan terlebih dahulu. Sediakan loyang 9' x 9' yang telah
    dilapik dengan kertas minyak.
2. Pukul gula dan mentega sehingga putih. Kemudian masukkan telur satu persatu.
    Pukul sehingga kembang.
3. Perlahankan speed mixer, masukkan susu manis dan kaya. Pukul sehingga sebati.
4. Apabila adunan sebati, kemudian masukkan horlick, serbuk koko, milo dan tepung gandum. 
    Pukul lagi sehingga sebati.
5. Setelah itu, masukkan coklat masakan yang telah dicairkan dan akhir sekali masukkan
    browning sugar. Gaul sehingga rata dan sebati. ( saya guna mixer saja sebab senang )
6. Setelah adunan sebati, masukkan adunan tersebut ke dalam loyang dan kukus selama
    8 jam atau sehingga masak.








No comments:

Post a Comment