Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia...
Mmmmmm sejuk je tekak bila makan puding koktail ni. Lebih-lebih lagi sekarang ni musim panas. Memang sangat sesuai untuk menghilangkan dahaga dan menyejukkan badan yang tengah suam-suam kuku ni. Resipi Puding Koktel Berkuah ni saya tinjau kat Kongsi Resipi. Tak ingat la pulak sapa dah nama empunya resipi ni. Terima kasih diatas resipi yang telah dikongsi bersama. Saya mintak izin juga kepada empunya resipi untuk disiarkan di dalam blog saya pulak ye. Mari kita lihat resipi. ^__*
PUDING KOKTAIL BERKUAH
Rujukan : Kongsi Resipi
Bahan A :
1 paket serbuk agar2 ( saya guna agar-agar cap Layang-Layang )
1 tin fruit koktel ( asingkan air dan buah )
Gula secukup rasa
Pewarna ( saya tak letak sebab dah guna agar-agar cap Layang-Layang )
Nata de coco ( saya tak letak )
Bahan B :
1 tin susu cair
2 tin air ( guna tin susu cair )
Gula secukup rasa
3 sudu besar tepung kastard
Cara-caranya :
1. Masak agar-agar dan gula. Asingkan beberapa bahagian dan masukkan pewarna.
Masukkan ke dalam loyang atau bekas yang berbentuk
*cara saya : Masak 1 paket agar-agar cap Layang-Layang dan masukkan gula. Tuang ke dalam bekas yang berbentuk.
2. Bekukan agar-agar tersebut dan potong ikut bentuk kegemaran ( jika di dalam loyang ).
3. Sos kastardnya pula, campurkan kesemua Bahan B. Masak sekejap kemudian masukkan
air buah koktel yang telah diasingkan tadi dan sejukkan.
4. Apabila sudah sejuk, masukkan agar-agar tadi bersama nata de coco ( saya tak letak )
dan buah koktel ke dalam Bahan B. Untuk lebih sedap, letak batu ais.
5. Sedia untuk dihidang.
Nota : Agar-agar cap Layang-layang sudah tersedia dengan warna, dan terpulang hendak menggunakan warna apa. Saya hanya guna 1 warna sahaja. Kalau nak lebih cantik boleh guna banyak warna. Tapi kena masak asing-asing
No comments:
Post a Comment